fredag den 15. februar 2013

Sol og fascisme - en lille fortælling om overgreb



Hver morgen mødes jeg med min gode ven og forfatterkollega Jens Peter Kaj Jensen (Som er fastboende her i byen, hvor jeg for tiden gør ophold. Han skriver i øvrigt her: http://lystensvaerk.blogspot.com.es/ ), og vi går en tur i Madrids gader. Det er blevet solskinsvejr i byen. Man kan mærke det, når man vågner, at det er forår. At man kan nøjes med jakken, tørklædet kan blive hjemme.
   Når man skal mødes med Jens, kan man se ham komme gående på lang afstand. Han rager op i gadebilledet, rager op over den almindelige Madridlener: I dag så jeg ham komme gående gennem trafikken med solbrillerne på næsen og i cowboyjakke. Jeg havde drukket morgenkaffe på en lille café, der ligger tæt på Jens hjem og tæt på det værelse, jeg har lejet for et par uger.
   Vi gik gennem La Latina, som kvarteret hedder, og ind mod centrum. Det er svært at adskille det, for kvarteret La Latina ligger meget centralt, men man kan se det på arkitekturen, der pludselig forandrer sig, vejene, der bliver bredere og facaderne, der bliver mere vulgære og prangende. Vi gik og talte om byen og dens politiske historie. Vi talte om revolutioner og fascisme. Om demokrati. Jens fortalte, at det seneste forsøg på at genindføre fascistisk diktatur i Spanien, var i begyndelsen af firserne. Længere siden er det ikke. Vi talte om, at det nuværende regeringsparti, konservative, stadig ikke har løsrevet sig af den fascistiske historie og for eksempel ikke anerkender de mange mord og overgreb, der blev gennemført under Franco og som har forsøgt at stoppe retssagerne, der omhandler de mange tusinde, bortførte børn, som kirken og diktaturstaten i fællesskab organiserede, i et absurd forsøg på at flytte børn fra venstreorienterede familier til konservative. Man løj for mødrene og bildte dem ind, at deres barn var dødfødt, men i virkeligheden blev det bortført (man kan blandt andet læse om det her: http://www.etik.dk/artikel/415232:Etik--Tusinder-af-spanske-babyer-blev-solgt-til-barnloese-par).
   Så kom vi til at tale om Ungarn. For nylig besluttede forfatteren og holocaustoverleveren Imre Kertez, at hans arkiv skulle placeres i Berlin. Den handling er selvfølgelig forsonende med tysk kultur, men det er faktisk primært af andre og klart mere ubehagelige grunde, at han har taget den beslutning. Det skyldes den generelle, politiske udvikling i Ungarn, og at der efter sigende er tre antisemitiske forfattere på skolernes læselister i landet, og at Kertesz er strøget af samme liste, da man fra magtens side anser ham for at være ”u-ungarnsk”. Det har Kertesz ikke kunne acceptere, og derfor har han taget den ret afgørende og betydelige beslutning om placeringen af sit eftermæle. Som Jens sagde, han er måske bange for, at det ellers vil blive brændt. Umiddelbart kan jeg ikke finde nogen artikler fra Danmark om det, men der er flere på både norsk og svensk. Blandt andet denne: http://www.nrk.no/ytring/kan-ikke-stole-pa-hjemlandet-1.10894605
   I hvert fald kom denne morgen i Madrids gader til at handle om, hvor skrøbeligt demokrati er, når man ignorerer menneskets tendens til irrationel aggression, til had og undertrykkelse – eller når man glemmer at historien er konstant, at truslen mod det humanistiske samfund er tilstede i nuet. Selvom vores liv og samfund virker stabilt, er det på en mærkelig måde ustabilt og skrøbeligt. Den slags talte vi om, og jeg fortalte, at der er lidt for mange forbindelser mellem Ungarns nuværende premierminister og f.eks. Pilekorpset. Til dem, der ikke ved hvad pilekorpset var, kan det oplyses, at det var et Ungarsk bøllekorps, der støttede og hjalp SS under krigen, da landet blev styret af denne mand: http://en.wikipedia.org/wiki/Ferenc_Sz%C3%A1lasi - en periode, hvor der blev deporteret omkring 400.000 jøder til gasning i Auschwitch. I øvrigt årsagen til at denne mand: http://www.saxo.com/dk/kommandant-i-auschwitz_rudolf-hoess_haeftet_9788702022346 - vendte tilbage til den lejr han havde grundlagt, da man skulle have en virkelig kapacitet til at tage sig af den store mængde mennesker, der skulle udryddes hurtigt og problemfrit.

3 kommentarer:

  1. og så læser man det her øjeblikket efter og blvier forstemt: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/amazon-used-neonazi-guards-to-keep-immigrant-workforce-under-control-in-germany-8495843.html

    SvarSlet
  2. De sidste tre mdr især har peget igen og igen på problemet Jobbik, Orban, Pilekorstendenser, også vidre vildt bekymrende...frem til 1956 benhårdt regimente (Rakosi mm)

    SvarSlet
  3. ja. Det undrer mig ikke. Det er skræmmende.

    SvarSlet